Rotterdam, Eindhoven & Maastricht

Ingebroken!
wat nu?

Wat u moet doen in de moeilijkste situaties!

Er is ingebroken!

Hé enorm vervelend, je komt thuis en er is ingebroken! Je treft een ravage aan, die door de inbreker(s) is achtergelaten. Alle lades en kastjes zijn overhoop gehaald, de tv is weg, net als de laptops en tablets.

Je maakt al automatisch een overzicht van alle spullen die weg zijn. Allereerst is het vervelend dat er materiële spullen weg zijn. Los van de financiële waarde, heb je wellicht spullen met een emotionele waarde. Die kunnen natuurlijk nooit vervangen worden.

Samen met verdwijnen van het gevoel van veiligheid en de inbreuk op uw privacy zullen dit de eerste gevoelens zijn die je ervaart.

Wat te doen na een inbraak?

Bel de politie om melding te maken van de inbraak. Als je vermoedt dat de dief nog in de buurt is, bel dan direct het landelijke alarmnummer 112. Als je zeker weet dat de dief al een langere tijd weg is geweest, moet je aangifte doen van inbraak of poging tot inbraak bij de politie. Bel hiervoor naar 0900-8844. Belangrijk: ga niet zelf rommelen met eventuele deuren of ramen waar ze zijn binnengekomen, blijf uit de buurt om het eventuele sporenonderzoek van de politie niet te beïnvloeden. 

Heb je schade aan je inboedel door inbraak of diefstal? Dan is het belangrijk dit zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Neem hiervoor telefonisch contact op met je verzekeraar of vul (online) het schadeformulier van je verzekering in en stuur het op. Doe in elk geval altijd aangifte bij diefstal en inbraak of een poging daartoe. De verzekeraar stelt bij een claim verplicht dat je een bewijs van aangifte kunt overleggen.

Wanneer jouw bankpassen zijn gestolen, doe je er goed aan deze zo snel mogelijk te blokkeren. Op de site www.pasblokkeren.nl vind je alle benodigde telefoonnummers voor instellingen met pasjes, betaal- en spaarpassen. Laat bij diefstal van jouw gsm deze ook meteen blokkeren, door contact op te nemen met jouw provider. 

Wanneer je melding maakt van een inbraak komt er een agent bij je thuis om de situatie op te nemen. De agent die bij je thuis komt, zal ook jouw aangifte opnemen. Hij/zij zal jou vragen een goederenlijst in te vullen. In de goederenlijst vermeld je wat je allemaal hebt geconstateerd dat er mist. Vermeld zoveel mogelijke specifieke, unieke eigenschappen van de gestolen goederen. Een kras op een laptop en de inscriptie van een ring bijvoorbeeld, dit zijn gegevens die voor het onderzoek zeer interessant kunnen zijn. 

Uitleg facturen beveiligd nederland

Alles dat een uniek nummer heeft, van bibliotheekpas tot computer, evenals andere zaken met unieke eigenschappen zijn ook voor het onderzoek van grote waarde en zijn belangrijk om erbij te vermelden.

Overigens is dit soort informatie niet alleen van belang voor het onderzoek. Omdat de goederen direct naar jou zijn te herleiden, is de kans groter dat je jouw spullen ooit terugziet. Wanneer de politie, bijvoorbeeld bij een woninginbreker thuis, goederen vindt waarvan ze denken dat deze afkomstig zijn van diefstal, gaan ze op zoek naar de rechtmatige eigenaar. Goede omschrijvingen maar vooral ook unieke nummers helpen daarbij, en maak foto’s van goederen die niet naar een specifiek nummer te registreren zijn.

Wat te doen na het politieonderzoek?

Na het politieonderzoek en de verdere afhandeling is het wachten op resultaat van de politie. Hopelijk vinden zij de dader(s), en daarmee ook hopelijk een deel van jouw gestolen spullen.De politie doet haar best, maar door beperkte middelen en de slimmigheid van criminelen ligt de pakkans na een inbraak zo rond de 10% (verschilt per gemeente, er zijn 30 gemeenten waar de laatste 3 jaar nog geen enkele zaak is opgelost, terwijl er in deze gemeenten meer dan 2000 inbraken waren!). Dat is dus niet bijster hoog om het zachtjes uit te drukken, en de kans dat je jouw spullen terugziet wordt met het verstrijken van de tijd dus steeds kleiner.

De politie betitelt dit soort inbraken niet als
High Impact Crime, maar als vermogensmisdrijf, en alloceert daar dus ook minder capaciteit naar dan andere, ‘’zwaardere’’ criminaliteit ontvangt. Wij als woningbezitters en familie mensen kijken daar uiteraard heel anders tegenaan. Een gevoel van hulpeloosheid en afhankelijkheid van de politie zorgen vaak voor een onrustig gevoel in deze tijden, daarnaast heb je het gevoel dat je jouzelf en jouw gezin wilt beschermen tegen deze vormen van inbraak.

Wij van Beveiligd Nederland snappen deze emotie, en moedigen je zelfs aan om zelf maatregelen te nemen zodat dit soort inbraken niet vaker bij jou gebeuren!

Voorkomen van een woningbrand?

Wees je bewust van het risico op brand. Veelvoorkomende oorzaken van woningbrand zijn ongelukjes tijdens het koken, roken in bed, het aanlaten van apparatuur terwijl je niet aanwezig bent, foutieve stekkers en het gebruik van onveilige bedrading. Men denkt al snel: dat gebeurt mij niet. Maar besef dat een brandje in de prullenmand een huis in 5 minuten volledig in vlam kan zetten!

Veel maatregelen om brand (en bijbehorende schade) te voorkomen noemen we hier:

  • Maak een rondje door de woning om je bewust te worden van risicovolle plekken: amateuristisch bevestigde snoeren en kabels, de meterkast die meer op een bergkast lijkt, en de schoorsteen die dit jaar nog niet is geveegd. Maak vervolgens een plan van aanpak om deze plekken aan te pakken, en de kans op een brand significant te verkleinen.
  • Rookmelders waarschuwen razendsnel dat er rookontwikkeling in de woning is. Kies op elke verdieping een strategische plaats, zoals in de keuken, hal/overloop en het trapgat. Installeer en sluit grote huishoudelijke apparaten, zoals vaatwassers, wasmachines en drogers aan volgens de veiligheidsvoorschriften.
  • Gebruik geen gewone snoeren voor zware apparaten.
  • De meeste woningbranden ontstaan in de keuken. Vlam in de pan? Leg een passende deksel op de pan.
  • Laat geen lucifers en aanstekers slingeren, zeker niet als er kinderen in huis zijn.
  • Blus een vetbrand (olie, vet etc.) nooit met water, maar met een passend deksel of blusdeken.
  • Doof een sigarettenpeuk altijd goed in een asbak.
  • Zorg voor een veilige inrichting van je werkplek, of dat nu het aanrecht is of de zolder waar je gaat klussen.
  • De meeste beginnende brandjes kun je blussen met een blusdeken, water of een poederblusser. Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op deze blusmiddelen en gebruik blusdekens alleen voor kleine brandjes.
  • Bedenk een vluchtroute als ergens in huis toch brand uitbreekt. Zorg dat de vluchtroute vrij is van obstakels.
  • Laat geen apparaten aan staan of aangesloten staan terwijl je van huis weggaat. Denk hierbij aan telefoon opladers, maar bijvoorbeeld ook de wasmachine en/of droger.

Voor de volledige lijst van tips en tricks om te brand te voorkomen, bezoek je onze organisatorische maatregelen pagina.

meldkamer beveiligd nederland

Wat te doen na een woningbrand?

Ben jij een slachtoffer van brand in huis? Schakel bij een grote brand de hulp in van Stichting Salvage. Salvage helpt consumenten gratis namens alle brandverzekeraars met het regelen van de eerste opvang. Daarnaast geven zij je tips en tricks over wat nu te doen. De brandweer moet Salvage inschakelen, maar vergeet dit soms in alle drukte. Je kunt aan de brandweercommandant vragen of Salvage al gealarmeerd is.

Fotografeer de schade en leg alle herstelwerkzaamheden vast. Hiernaast fotografeer en registreer je alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt. Dan is er hard bewijs als er spullen ontbreken.

Kun je na een calamiteit even je huis in, verzamel dan alle spullen die je het komende half jaar nodig hebt: paspoort, rijbewijs, bankpassen, verzekeringspapieren, bankafschriften, belastingpapieren, medische gegevens, diploma’s, opladers voor telefoon/tablet/laptop, knuffels van de kinderen, sieraden, concertkaartjes en neem voldoende kleding mee voor werk, vakantie en officiële gelegenheden. Als de huistelefoon nog werkt, schakel hem door naar je mobiel.

Na een brand komt er een hoop op je af. Er moeten zaken geregeld worden en de financiële gevolgen van een brand zijn vaak groot. Lees hier onze tips over wat je moet doen na de brand.

KIES JE CADEAU

Tijdens de donkere dagen

kun je uit één van de zes cadeau's kiezen

comfort alarmsysteem beveiligd nederland

Bestel hier jouw Alarmsysteem

Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om jouw bestelling compleet te maken

Vragen? Bel ons gerust.
We zitten voor je klaar.