Vraag en antwoord over camerabeelden

camerabeelden en regels...

Beveiligd Nederland heeft het antwoord

Mag ik opnamen maken van de openbare weg en meer van dit soort vragen...

Mag ik rond mijn eigen bedrijf / woning een camera plaatsen die opnamen maakt?

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van je eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld: • Wanneer de camera beelden opneemt moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera's hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur. • Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn. • Je mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als je bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overloop is namelijk soms onvermijdelijk. Op de site van Autoriteit persoonsgegevens staan alle regels rondom het gebruik van camera's.

Mag ik opnamen maken van de openbare weg?

Je camera mag alleen opnamen maken van je eigendom en in principe niet van de openbare weg. Je mag namelijk alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als je bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk. Wel bent je verplicht duidelijk zichtbaar te vermelden dat er camerabeveiliging aanwezig is. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje op te hangen.

comfort camerasysteem Beveiligd Nederland
camera in beeld - beveiligd nederland 2

Al eens gehoord van camera in beeld?

Wat is Camera in Beeld?

Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-) camera's op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera's waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in je wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera's hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera's. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.

01.

Waarom is camera in beeld belangrijk?

Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera's aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de desbetreffende camera. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten oplossen. Doe je mee met Camera in Beeld? Dan help je dus om je buurt veiliger te maken.

02.

Als ik mijn camerabeelden beschikbaar stel, kan iedereen deze gegevens dan inzien?

Nee, alleen politiemedewerkers kunnen deze gegevens inzien.

03.

Kan de politie meekijken met mijn camerasysteem?

Nee, de politie kan niet meekijken. De politie weet, als je je aanmeldt, alleen waar je camera hangt en welk deel van de straat wordt opgenomen. Zij neemt alleen contact met je op wanneer er een incident heeft plaatsgevonden en de beelden mogelijk kunnen helpen bij het opsporingsonderzoek.

04.

Wat kost het om mee te doen aan dit project?

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

05.

Wie is mijn aanspreekpunt bij de politie in mijn wijk en of gebied

De wijkagent, die vind je op de website van de politie via 'Mijn Buurt' en is bereikbaar via 0900-8844.

KIES JE CADEAU

Tijdens de donkere dagen

kun je uit één van de zes cadeau's kiezen

comfort alarmsysteem beveiligd nederland

Bestel hier jouw Alarmsysteem

Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om jouw bestelling compleet te maken

Vragen? Bel ons gerust.
We zitten voor je klaar.