Rotterdam, Eindhoven & Maastricht

Wat is de beste plek voor een bewakingscamera?

Wat is de beste plek voor een bewakingscamera?

Wat is de beste plek voor een bewakingscamera?

Als je jouw huis, bedrijf of eigendom wilt beveiligen, is een bewakingscamera een uitstekend hulpmiddel. Maar waar plaats je deze camera’s het best? In dit artikel geven we je praktische tips voor de optimale plaatsing van je beveiligingscamera’s.

Tips voor het plaatsen van een beveiligingscamera

Als je een camera bij je voordeur wilt installeren, is het belangrijk om te kijken naar de ideale locatie. Zorg ervoor dat de camera een duidelijk zicht heeft op de voordeur en de directe omgeving. Dit kan helpen om verdachte activiteiten rondom de ingang te detecteren. Daarnaast is het aan te raden om camera’s te plaatsen op plekken waar ze een zo groot mogelijk gebied kunnen bestrijken, zoals looproutes en toegangspunten.

Bij het aanschaffen van een beveiligingscamera kan je onderstaande punten in overweging nemen:

  • Is de camera voor binnen of buiten?
  • Wil je een camera die alleen overdag werkt, of ook ‘s nachts?
  • Moet de camera zoomen, kantelen of draaien?
  • Hoe groot is het gebied dat je wilt bewaken?
  • Type camera’s (dome, bullet of PTZ)
  • Zelf installeren of door de vakman?
  • Hoelang moeten de beelden bewaard blijven?
  • Is er voldoende WiFi dekking voor draadloze beveiligingscamera’s?
  • Beelden opslaan op een recorder of in de cloud?

Wat is de aanbevolen hoogte voor een beveiligingscamera?

Bij het installeren van een beveiligingscamera is de hoogte van essentieel belang. De aanbevolen montagehoogte voor een beveiligingscamera ligt tussen de 2,5 en 3 meter. Dit biedt een goed overzicht van het gebied en maakt de camera minder kwetsbaar voor vandalisme. Plaats de camera’s bij voorkeur op strategische plekken, zodat ze niet direct in het zicht staan maar wel effectief kunnen filmen.

Voor de beveiliging van buitenruimtes, zoals tuinen of parkeerplaatsen, kan een bedrade beveiligingscamera voor buiten een goede keus zijn. Deze camera’s bieden een stabiele verbinding en zijn minder gevoelig voor storingen. Kies een camera voor buiten met opnamefunctie, zodat verdachte activiteiten kunnen worden vastgelegd voor verder onderzoek.

Waar mag je een bewakingscamera ophangen?

Bewakingscamera’s mogen in principe overal worden geplaatst waar je zelf eigenaar of huurder bent. Let er wel op dat je de privacy van anderen niet schendt. Hang geen camera’s op plekken waar mensen een ‘redelijke verwachting van privacy’ hebben, zoals slaapkamers, badkamers of kleedkamers.

Als je een camera op je auto wilt richten, zorg er dan voor dat deze goed bevestigd is en een duidelijk zicht heeft op de omgeving. Dit kan helpen bij het identificeren van verdachte gedragingen in de buurt van je voertuig.

De Blind Spot met camerabewaking voorkomen

Looproutes en toegang

Bestudeer de in- en uitgangen, looproutes en andere toegangspunten op jouw locatie. Plaats camera’s zo dat deze gebieden goed in beeld worden gebracht. Denk ook aan het filmen van parkeerplaatsen, tuinpaden of andere plekken waar inbrekers of vandalen zich kunnen begeven.

Plaatsing camera’s voor maximale dekking

Zorg ervoor dat de camerahoek en -positie zo worden gekozen dat er geen ‘blinde vlekken‘ ontstaan. Plaats camera’s op strategische plekken om dode hoeken te voorkomen en een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.

De invloed van het weer op een beveiligingscamera

Zon en lichtinval

Beveiligingscamera’s moeten bestand zijn tegen direct zonlicht en andere lichtbronnen. Kies camera’s met automatische beeldregeling en plaats ze zo dat de lens niet direct in het licht staat. Denk ook aan de schaduw van bomen of andere objecten.

Vriezen en hitte

Buitencamera’s moeten bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Kies camera’s met een IP66-classificatie of hoger, zodat ze beschermd zijn tegen stof en waterstralen. Voor koude locaties zijn camera’s met verwarmingselementen aan te raden.

Beveiligingscamera ophangen mag dat?

Het ophangen van beveiligingscamera’s is in de meeste gevallen toegestaan, maar er zijn wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag je de privacy van anderen niet schenden en moeten camera’s duidelijk zichtbaar zijn. Zorg daarom voor duidelijke bordjes die camerabewaking aangeven.

Wil je jouw eigendom optimaal beveiligen met bewakingscamera’s? Houd dan bovenstaande tips in gedachten voor een effectieve en legale plaatsing. Zo creëer je een veilige omgeving voor jezelf en anderen.

Deel dit bericht

Meer leuk nieuws om te lezen...

KIES JE CADEAU

Tijdens de donkere dagen

kun je uit één van de zes cadeau's kiezen

comfort alarmsysteem beveiligd nederland

Bestel hier jouw Alarmsysteem

Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om jouw bestelling compleet te maken

Vragen? Bel ons gerust.
We zitten voor je klaar.