Rotterdam, Eindhoven & Maastricht

Regels en privacy bij beveiligingscamera’s

veiligheid en privacy bij beveiligingscameras

Je ziet het steeds meer om je heen. De slimme deurbel met camera en de verschillende beveiligingscamera’s rondom woonhuizen en bedrijven. Je kunt tegenwoordig makkelijk en snel een alarmsysteem regelen voor het beveiligen van jouw eigendom. Maar hoe zit het eigenlijk met de privacy? Wat mag je wel en niet in beeld brengen? Wat zegt de privacy wetgeving hierover?

Privacy wetgeving met betrekking tot beveiligingscamera’s Wat zijn de wettelijke regels voor beveiligingscamera’s?

De belangrijkste regel is dat je beveiligingscamera enkel je eigen bezittingen mag filmen. Dit betekent dat je beveiligingscamera niet op de openbare weg gericht mag staan. Cameratoezicht moet dus officieel stoppen bij de voordeur en de ramen. Daarmee let je erop dat er geen eigendommen, huis of tuin van je buren en omgeving op beeld staat. Dit is om de privacy van voorbijgangers te beschermen.

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat meer informatie over cameratoezicht in en rondom woningen.

Wie mogen mijn camerabeelden bekijken volgens de AVG

Wie mogen de camerabeelden bekijken volgens het AVG?

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming en is de Europese privacywet die is ingevoerd op 25 mei 2018. Het AVG regelt hoe persoonsgegevens moeten worden verwerkt en beschermd door bedrijven, organisaties en overheden. Het is bedoeld om de privacyrechten van burgers te beschermen en de verwerking van persoonsgegevens transparanter te maken.

Het AVG verplicht bedrijven, organisaties en overheden om persoonsgegevens op een veilige en verantwoorde manier te verwerken, met inachtneming van de rechten van de betrokkenen, zoals het recht op inzage, verwijdering en beperking van de verwerking. Ook moeten ze bewijzen kunnen leveren dat ze voldoen aan de AVG-vereisten.
Bedrijven, organisaties en overheden die niet aan de AVG-vereisten voldoen zijn daarom ook strafbaar.

Camera AVG regels

Wat kan jij doen?

Beveiligingscamera’s kunnen nuttig zijn voor de veiligheid en het voorkomen van criminaliteit, maar ze kunnen ook privacyproblemen opleveren. Om deze problemen te voorkomen, kan je overwegen om de volgende stappen te nemen:

  • Laat beveiligingscamera’s plaatsen door een professioneel en VEB erkend beveiligingsbedrijf. Zo ben je verzekerd dat er rekening wordt gehouden met de wettelijke regelgeving rondom privacy. 

  • Zorg dat de camera’s alleen gericht zijn op de gebieden waarvoor ze bedoeld zijn, zoals de ingang van een gebouw of woning.

  • Plaats waarschuwingsborden op plaatsen waar camera’s geïnstalleerd zijn, zodat mensen op de hoogte zijn van hun aanwezigheid.

  • Maak een duidelijk beleid voor het gebruik van de opgenomen beelden en zorg ervoor dat deze wordt nageleefd.

  • Beperk de toegang tot de opgenomen beelden tot alleen de personen die deze nodig hebben voor hun werk of veiligheidsdoeleinden.

  • Maak regelmatig backups van de beelden en zorg ervoor dat deze veilig opgeslagen zijn.

  • Als jij besluit gebruik te maken van de beelden voor andere doeleinden dan de oorspronkelijke, zoals bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden, vraag dan altijd toestemming van de personen die op de beelden zijn vastgelegd.

Zorg ervoor dat je zeker bent dat jouw camerasysteem voldoet aan de AVG-wet. Neem eens contact op met een erkend VEB beveiligingsbedrijf om meer informatie hierover te krijgen. Daarnaast geven zij je graag advies over de veiligheid met betrekking tot jouw eigendom.

Deel dit bericht

Meer leuk nieuws om te lezen...

KIES JE CADEAU

Tijdens de donkere dagen

kun je uit één van de zes cadeau's kiezen

comfort alarmsysteem beveiligd nederland

Bestel hier jouw Alarmsysteem

Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om jouw bestelling compleet te maken

Vragen? Bel ons gerust.
We zitten voor je klaar.